Bronnen

Van nature komt koolstofmonoxide in het milieu als gevolg van bosbranden, vulkaanuitbarstingen, moerasgas… Ook kan het komen ten gevolgen van industriële activiteiten, zoals verbrandingsovens, olieraffinaderijen…, of door het autoverkeer.
De meest voorkomende bron binnenshuis is tabaksrook. De grootste oorzaak van CO-vergiftigingen zijn echter meestal het gevolg van verwarmingsboilers en kachels op basis van koolstofhoudende brandstoffen. Ook wij als mens produceren CO. Dit gebeurt door de afbraak van hemoglobine. Het heem van de hemoglobine wordt afgebroken in CO en biliverdine. Hierdoor vind je een HbCO van 4% in ons bloed.

De risicofactoren die gebonden zijn aan boilers zijn:
- Verkeerd gebruik
- Slecht geregeld, geïnstalleerd of onderhouden
- Niet verbonden aan een schoorsteen die de gassen afvoert
- De ruimte is te klein of kan onvoldoende verlucht worden
- De schoorsteen trekt slecht

De verbranding bij deze toestellen is nooit 100% volledig, daardoor zal er altijd een kleine hoeveelheid CO in de verbrandingsgassen zitten.
De hoeveelheid CO die vrij komt hangt af van de toevoer van verse lucht en de afvoer van de verbrandingsgassen.

Soorten boilers:
De 3 belangrijkste soorten boilers zijn: type A, type B en type C.

Type A
Deze boilers kunnen maximaal 5 liter water per minuut verwerken en worden kunnen gebruikt worden voor de afwas en de lavabo.
Type A-boilers hebben ook geen afvoer en zijn dus het minst veilig.

Type B
Type B-boilers kunnen maximaal 10 liter water per minuut verwerken en kunnen gebruikt worden voor de afwas, de lavabo en de douche.
Deze boilers hebben een afvoer die met buizen aangesloten is op de schoorsteen

Type C
Tegenwoordig het meest voorkomend en het veiligste. Deze kunnen maximaal 13 tot 16 liter water per minuut verwerken afhankelijk van het toestel en kan gebruikt worden voor de afwas, de lavabo, de douche en het bad.
Boilers van het type C hebben een directe aanvoer van verse lucht en directe afvoer van verbrandingsgassen.