De formule om CO te bekomen is 2C+O2=2CO (2 keer koolstof + dizuurstof à 2 keer koolstofmonoxide) of bv. 2CH4+3O2=2CO+4H2O (2 keer methaan + 3 keer dizuurstof à 2 keer koolstofmonoxide + 4 keer water). Dit is het geval als er sprake is van onvolledige verbranding. Onvolledige verbranding zal gebeuren als er te weinig zuurstof aanwezig is bij de verbranding. Er zijn verschillende mogelijkheden om CO te bekomen. Hier zal verder in het onderzoek duidelijker op ingegaan worden.
Chemische eigenschappen
Koolstofmonoxide is bij normale temperatuur en druk metastabiel, dit wil zeggen dat koolstofmonoxide alleen stabiel is bij kleine veranderingen, bij grote veranderingen ontstaat er een andere, stabielere, toestand. Koolstofmonoxide reageert met enkele metalen, zoals nikkel, ijzer, kobalt, mangaan en chroom, en het vormt weinig stabiele en zeer toxische nevenbindingen. Deze bindingen noemt men metaalcarbonylen. Als CO in een mengsel met lucht zit, zal het lang aanwezig blijven en niet spontaan afbreken.
Fysische eigenschappen
Koolstofmonoxide is een kleurloos, smaakloos, niet-irriterend en geurloos gas. Hierdoor zal je het niet snel merken of het aanwezig is in huis. CO is iets lichter dan lucht, de densiteit bedraagt 0.968 ten opzichte van lucht wat 1 is. In de praktijk is dit verschil verwaarloosbaar, hierdoor zal CO zich bijna volledig mengen met normale lucht.
Samen met lucht kan koolstofmonoxide en explosief mengsel vormen. Dit gebeurt wel enkel bij concentraties die enkele malen de dodelijke dosis overtreffen, tussen de 12,5% en 74,2%. Wanneer CO zich bij brand gaat opstapelen in een gesloten ruimte kan het wel een reëel gevaar betekenen.